Jelen pillanatban a szoftverfejlesztők szerepelnek az első helyen azon a listán, amely a legkeresettebb szakterületeket vizsgálja. Ráadásul, a második helyen is az informatikusok állnak, pontosabban az elemzők. Számos kutatás rámutatott már, hogy ez a jövőben sem fog javulni, sőt, romlás várható ezen a téren. Érthető, hogy a harc egyre kiélezettebb a munkaadók között.

Az IT-sok évek óta a legjobban fizetettek és a legkeresettebbek a munkaerő piacon. Közülük is leginkább a néhány éves tapasztalattal rendelkezőkért állnak sorba, akik már nem tanulnak, de nem is vezetők még. Emiatt érdemes már a tanulmányokkal párhuzamosan elkezdeni munkatapasztalatot gyűjteni, akár gyakornoki formában is, hogy mielőbb elkezdődjön az igazi gyakorlat.

A nyelvtudás elengedhetetlen, elsősorban az angolt kérik magas szinten, de azt más nyelvekkel kombinálva hatalmas előnyre lehet szert tenni. A fejlesztés, tesztelés és elemzés azok a területek, ahol a legnagyobb a nyitottság a junior munkaerőre, hiszen ebben a „korban“ még nagy az érdeklődés és nincs kialakult specializáció. Az utóbbi időben felkerültek újabb fogalmak is a listára a fejlesztők mellé, mint például Big data, adatbázisok, adatelemzés, virtualizáció, cloud (felhő) megoldások.

A Munkaadók vállán más miatt is nagy a nyomás

Az elmúlt évekhez képest, jelentős változás következett be az úgynevezett munkaadói márka kezelésében, hiszen most már nem csak az álláskeresők versenyeznek egymással a legjobb helyekért, hanem a cégek is versenyeznek egymással a legjobb pályázókért. Egy műszaki vagy IT-s cég ma már nem mindegy, hogy milyen eszközökkel tudja magához csábítani az áhított munkaerőt. Elképesztő, de az Apple és a Facebook egyedülálló módon, lehetőséget biztosit női munkavállalóinak petesejtjeik lefagyasztására. (Hollywoodban is ez most a divat ☺)

Egy helyi elemző cég kutatást végzett a témában és azt mutatta ki, hogy régiónkban az egyetemen tanulók a következő cégeket tartják a legvonzóbbnak: Google, Microsoft and Oracle.

IT-s fizetések növekedése az elmúlt években

A Grafton legutóbbi Bérfelmérése rámutat, hogy a legtöbb IT szakterületen dolgozó specialista fizetése nőtt az elmúlt évben. Nagyságrendileg 5-10%-ról beszélhetünk, de ez országos szinten eltérő lehet, hiszen a főváros és vonzáskörzete jelentősen torzíthat. Mostmár azonban azt sem mondhatjuk, hogy a vidéki városokban alul lennének fizetve a szakemberek.

 

Nálunk is számos IT-s pozíció között tudsz válogatni, ezért javasoljuk, hogy látogasd meg a honlapunkon a Nyitott lehetőségeket is.