h

KézenFogva a munka világában

Ez a blogposztunk rendhagyóbb, mint az eddigiek, ugyanis mostani cikkünkben egy, talán számunkra is újnak mondható terültről írok: a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának jelentőségéről. 

Azért született meg ez az írás, mert az utóbbi időszakban a cégcsoportunk életében kiemelt szerepet kaptak a non-profit szervezetek segítése. Ennek köszönhetően az elmúlt fél évben több civil szervezettel is felvettük a kapcsolatot, hogy támogatóként bepillantást nyerhessünk működésükbe, víziójukba. Így kezdte el a közös munkát a mérnökökre specializálódott csapatunk a KézenFogva Alapítvánnyal., 

A KézenFogva Alapítvány egy olyan civil szervezet, amely elsősorban a fogyatékkal élő, valamint megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációjával és támogatásával foglalkozik. Ezen felül a munkáltatók számára végez munkaerő-kölcsönzési szolgáltatást, munkahelyi érzékenyítést, munkaképesség-felmérést, valamint megváltozott munkaképességű személyeket készít fel arra, hogy teljes értékű munkavállalóként léphessenek ki a munkaerő-piacra.

Az elmúlt fél évben lehetőségünk nyílt társulni a KézenFogva Alapítvány tevékenységéhez, mely során kidolgoztunk számukra egy három alkalomból álló, kiscsoportos workshop sorozatot, amelyet a szervezet által pártfogolt álláskeresőknek terveztünk. A foglalkozásokon önéletrajzokat készítettünk, elmélyedtünk az álláskeresés fortélyaiban és platformjaiban, valamint interjú szituációkat gyakoroltunk a résztvevőkkel. 

A workshop több szempontból is rendkívül hasznos és építő jellegű volt számunkra. Véleményem szerint leginkább azért, mert a foglalkozások és a közös munka során többek között azt is megtapasztaltuk, hogy a korlátozott képességű munkavállalók milyen nehézségekkel néznek szembe, amikor úgy határoznak, hogy munkába állnak. A résztvevők elmondásai alapján azért bizonyul álláskeresésük hosszadalmasnak, mivel úgy vélik, hogy előzetesen háttérbe szorítják őket korlátaik miatt. Ennek következtében alacsony azon megpályázott állások száma, ahová be is hívják őket interjúra. 

Az alapítványnál tapasztaltak azonban rácáfolnak az előítéletekre. Az ott eltöltött idő azt igazolja, hogy ezek az emberek megváltozott képességeik ellenére is lehetnének szakmájukban elismertek. HA legtöbb esetben csak annyi hiányzik, hogy megkapják a cégek bizalmát, és máris teljes értékű munkavállalóként tudnának funkcionálni. Toborzási tanácsadóként és a szervezetnél látottakat alapul véve állíthatom, hogy az alapítvány által támogatott munkavállalók korlátoltságaiktól függően, remekül alkalmazhatóak szellemi és fizikai munkákra egyaránt. 

A fentiek mellett, összeszedtünk még 4 fontos szempontot, hogy miért érdemes munkáltatóként ebben a megoldásban is gondolkodni:  

  1. Az első és legfontosabb, hogy teljes étékű, lojális, megbízható tagokkal bővítheted csapatod
  2. Ezzel társadalmi felelősséget vállalsz
  3. Kibővíted vele a lehetséges szakemberek körét 
  4. A megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása esetén szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezményre vagy jogosult

Amennyiben céged nyitott a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazására és szívesen tudnál meg többet a fenti témáról, hogy egy nemes cél érdekében támogasd a KézenFogva munkáját, látogass el honlapjukra, vagy keress minket a részletekért. 

 

Szilágyi Fanni

Amennyiben szívesen olvasna hasonló témákról, látogasson el testvér brandjeink oldalára kék galléros vagy vezetői tartalmakért.