Hogyan írjunk Önéletrajzot?

Az önéletrajz az első, amit a potenciális munkaadók kézhez kapnak tőled. Tudod, hogyan kell olyan önéletrajzot írni, amely elősegíti az új pozíció megszerzését?

Az önéletrajzírás alapvető szabálya:

Felkelti az érdeklődést az önéletrajzod? Az önéletrajzot a potenciális munkaadódnak írod, nem saját magadnak. Az önéletrajznak releváns információt kell tartalmaznia, tömörnek és lényegretörőnek valamint jól strukturáltnak kell lennie. Ne feledd, hogy a munkáltató hozzávetőlegesen 10-15 másodperc alatt eldönti, hogy bezárja, vagy tovább olvassa-e a küldött dokumentumot! Neked ennyi idő alatt kell meggyőzni a cég munkatársát, hogy érdemes veled tovább foglalkoznia!

Mit kell tartalmaznia egy önéletrajznak?

  • Személyes adatok és elérhetőség
  • Karriercélok
  • Végzettség, kurzusok és külföldi tanulmányok
  • Szakmai tapasztalat (időben visszafelé haladva)
  • Nyelvtudás (fontosabb a tudás szintje, mint a vizsga megléte)
  • Számítógépes ismeretek
  • Egyéb készségek, tudás, bizonyítványok és engedélyek
  • Jogosítvány

Mit nem kötelező beleírni az önéletrajzba?

Személyes és kényes információkat nem kell beleírni az önéletrajzba: családi állapot, gyermekek száma, egészségi állapot és büntetett előélet.

Három további tipp az önéletrajzírással kapcsolatban:

Meg kell tudnod magyarázni az önéletrajzban szereplő adatok mindegyikét

Előfordulhat, hogy az interjú során az önéletrajzban szereplő adatok részletesen megbeszélésre kerülnek. Tisztában kell lenned vele, hogy mi áll az önéletrajzodban!

Írj többféle önéletrajzot!

Minden vállalat eltérő és különböző, sajátos készségekkel rendelkező alkalmazottakat keres. Igazítsd az önéletrajzodat a pozícióhoz, amire jelentkezel. Győződj meg róla, hogy az önéletrajzod megfelel az álláshirdetésben foglalt valamennyi részletnek.

Állandóan frissítsd az önéletrajzodat!

Soha nem lehet tudni, milyen munkalehetőségre bukkansz. Állj mindig készen és legyen frissített az önéletrajzod, hogy ne más kapja meg helyetted a munkát!