9 tipp a munkakereséshez

9 tipp a munkakereséshez

9 tipp a munkakereséshez

Frissdiplomásként munkát találni sokszor nem könnyű feladat. Összegyűjtöttünk pár segítő támpontot, amit érdemes átgondolni, mert megkönnyíti a helyzetedet!

1. Tudod, hogy pontosan mit szeretnél?

Teljesen biztos vagy abban, hogy nem szeretnél továbbtanulni, hanem inkább a karrieredet szeretnéd építeni? Ha igen, akkor először is tisztázd magadban, hogy milyen területen szeretnél dolgozni. Egyre több ember dolgozik a tanulmányaitól eltérő területen. Egy tanár is elmehet értékesítőnek, kiváló PR szakember lehet egy ügyvédből, vagy egy marketinges pozíciót akár egy közgazdász is könnyedén betölthet.

2. Tudod, hogy mit tudsz nyújtani a munkáltatódnak?

Onnantól fogva, hogy elhatározod, melyik iparágban szeretnél dolgozni, fontos mérlegelni, hogy mit tudsz nyújtani a jövőbeli munkáltatódnak. Mindenféleképpen meg kell tudnod válaszolni ezt a kérdést, mert szinte minden HR-es felteszi az állásinterjú során. Nyugodtan írj magadnak egy listát a készségeidről, hogy miben vagy jó, ami lehet akár hatékonyság, nyelvtudás, önálló munkavégzésre való képesség.

3. Mit vársz a munkáltatódtól?

Az interjú során arra a kérdésre is tudnod kell majd válaszolni, hogy te mit vársz a munkáltatódtól? Mielőtt megfogalmaznád elvárásaidat, érdemes egy kis felmérést végezni a piacról, hogy reális igényeket tudj vázolni.

4. Vess be mindent!

Járj nyitott szemmel a munkakeresés során. Küldd el bátran minden céghez a jelentkezésedet, ahol szívesen dolgoznál, figyeld az álláshirdetéseket, állásportálokat, regisztrálj tanácsadócégek weboldalain, menj ki állásbörzékre, kérdezz körbe a barátaid és az ismerőseid között is! Minél több interjún veszel részt, annál több értékes tapasztalatot szerzel!  

5. Legyen tartalék terved!

Nem jársz sikerrel az álláskeresés terén? Próbálj ki egyéb, átmeneti lehetőségeket, iratkozz be egy nyelvi kurzusra vagy vállalj el egy fizetetlen gyakornoki pozíciót. A legfontosabb, hogy ne ess kétségbe, folytasd a keresést!

6. Minden tapasztalat fontos lehet!

A HR-s, a számodra jelentéktelennek tűnő munkatapasztalatot is fontosnak találhatja! Ezért, ha megkérdezik, nyugodtan mesélj a nyári szünetben vállalt szezonális munkádról, vagy arról, ha esetleg önkéntesként dolgoztál valahol.  

7. A jó pap holtig tanul!

A diploma megszerzése még nem jelenti azt, hogy minden szükséges tudás a birtokodban van. Légy tudatában annak, hogy a fejlődési lehetőség továbbra is ott van benned, és adj hangot az interjún annak, hogy szeretnél továbbra is minél többet tudást elsajátítani. Ez alatt értheted azt, hogy foglalkoztatnak az idegen nyelvek, esetleg kommunikációs vagy számítógépes ismeretidet szeretnéd fejleszteni.

8. Fontos, hogy milyen benyomást keltesz!

Egy kiválóan megírt szakmai önéletrajz kezdetnek nagyon jó, ezután viszont a következő fontos lépés, hogy jó benyomást kelts. Kulcsfontosságú szempontok, hogy a megfelelő módon küldd el a jelentkezésedet, úgy mutatkozz be, ahogy illik, viselkedj tisztelettudóan és úgy jelenj meg a személyes interjún, ahogy az elvárható.

9. Készíts jegyzeteket!

Valószínűleg sok céggel leszel egyszerre kapcsolatban, ezért ajánlatos feljegyzéseket készíteni arról, hogy kivel, mikor és miről beszéltél, illetve miben állapodtatok meg. Ezzel elkerülöd a káoszt és még ráadásul jó benyomást is fogsz kelteni!