Így lehetsz sikeres a próbaidő alatt!

A próbaidő legalább három hónapig tart, így ezalatt az időszak alatt fontos, hogy jó benyomást kelts mind a főnöködben, mind pedig az új kollegákban.

Ebben a periódusban nyílik lehetőséged arra, hogy jobban megismerd a munkakörödet, továbbá arra is, hogy a munkáltatód meggyőződjön róla, hogy megfelelően látod el a feladataidat.

Minden kezdetnél fontos, hogy jó úton induljunk el, így összegyűjtöttük erre a 3 hónapra azokat a támpontokat, amelyek segítenek, hogy sikeres legyél:

Búcsúzz el a korábbi munkahelyeden!

Sosem tudhatod, hogy a múltban kialakított ismeretségi körödet mikor tudod kamatoztatni, ezért javasoljuk, hogy jó hangulatban válj el a korábbi munkáltatódtól és kollégáidtól.

Tégy jó benyomást és ismerkedj az új munkatársakkal!

Minél gyorsabban csapattaggá válsz, annál jobb! Várhatóan a felettesed fog bemutatni az új kollégáidnak, ám időbe telhet, hogy jó kapcsolatot építs velük. Célszerű kezdeményezni akár egy ebédet vagy egy közös kávézást, amellyel elősegítheted a folyamatot. Vegyél részt csapatépítő eseményeken, amelyek szintén lehetőséget biztosítanak arra, hogy jobban megismerd munkatársaidat.

Légy pontos!

Törekedj arra, hogy időben érkezz meg a munkahelyedre és az ebédszünetre előírt időtartamot ne lépd túl. Ha viszont nem mindig pontosan a szerződésedben szereplő munkaidőd végén hagyod el az irodát, azzal azt a benyomást kelted, hogy rugalmas vagy és ezt cserébe viszont is elvárhatod majd.  

Igyekezz alkalmazkodni a cég kultúrájához és szokásaihoz!

Gyakori, hogy különböző cégeknél más-más illemszabályok vannak érvényben. Fontos, hogy ezeket mielőbb megismerd. Ha van javaslatod arra, hogy szerinted mivel lehetne még hatékonyabbá tenni az együttműködést, illetve a problémákat áthidalni, udvariasan add a munkatársaid és feletteseid tudatára.

Tisztázd az elvárásokat!

Fontos még a próbaidő elején tisztázni, hogy milyen elvárásoknak kell megfelelned. Mindenképpen ülj le a feletteseddel átbeszélni, hogy mik az elvárásai veled kapcsolatban, ugyanakkor igyekezz te is megfogalmazni igényeidet és céljaidat.

Igyekezz megtudni minél több információt a vállalatról és irányelveiről!

Elengedhetetlen, hogy átlásd a cég működését, a kollégáid feladatait és a te szerepedet. Olvasd el a cég irányelveit, így nem érhet téged olyan meglepetés, mint például, mennyi a céges telefonszámla keret és a mobilnet limit.

Kérdezz minél többet, de mutass találékonyságot is!

Igyekezz minél több előnyre szert tenni – a kollégáid tudják, hogy most kezdtél az új munkakörödben, segítőkészek lesznek. Ne próbálj minden apró részletet megtudni, de igyekezz a maximumot kihozni magadból az első naptól kezdve.

Amennyiben kérdés merülne fel benned, nyugodtan keress meg minket és segítünk!

Sok sikert kívánunk!