h

Menni vagy nem menni? - Az itt a kérdés

A múlt hét folyamán egy informatikusok kivándorlását elemző cikk inspirált LinkedIn posztom megírására, amiben arra kerestem a választ, hogy az ismeretségi körömben elérhető jelöltek hány %-a gondolkozik külföldi munkalehetőségben. A szavazás az alábbiak szerint alakult idáig: 

Gondolkozol külföldi munkalehetőségen?

  • Igen, külföldre is költöznék - 52%
  • Igen, de remote - 37%
  • Nem gondolkozom ebben - 11%

A kérdésre eddig közel 1150 szavazat érkezett, aminek a 90%-a IT szektorban dolgozó jelöltektől származik. A posztom megírása mellett szólt az is, hogy az elmúlt hónapban szignifikánsan megugrott azoknak a jelölteknek a száma, akiktől az IT szakemberek toborzásával foglalkozó csapatommal azt a visszajelzést kapjuk, hogy csak akkor érdekli őket az általunk felkínált lehetőség, ha külföldre is költözhetnek, vagy legalább USD vagy EUR alapú fizetést kaphatnak. 

A szavazáshoz kapcsolódóan sok komment és privát üzenet is érkezett, amiben leírták, hogy mi az oka annak, hogy így szavaztak. Legtöbbjük megegyezett a következőkben általam boncolgatott tényezőkkel, azonban több válaszadó is kifejtette, hogy a még iskolás korú gyermekei miatt döntött a maradás mellett.

Az én személyes meglátásom szerint a KATA-törvény módosítás csak egy azok közül az okok közül, amik miatt ez az eredmény született, ami sajnos kicsit sem szívderítő a hazai piacot tekintve. Sajnos kár lenne tagadni, hogy a KATA lehetőségével többen valóban visszaéltek, ugyanakkor az is biztos, hogy sokak számára ez volt a lehető legmegfelelőbb adózási forma, mely az IT szakemberek körében is kifejezetten népszerűnek számított.

Ezen felül a két éven át tartó Covid, valamint az idei év tükrében (háború, infláció , energia válság) nem meglepő, hogy az emberek stabilitás érzete cseppet sem nőtt, sőt sok területen inkább elbizonytalanította őket. Ennek hatására pedig tovább nő azon szakemberek száma, akik a biztosabb jövő reményében külföldi lehetőségekre vágynak.

A munkaerőhiány az IT szektorban is megmutatkozik, így  amennyiben valóban megindul egy tömeges kivándorlás, a magyar piac komoly problémákkal nézhet szembe. Recruitment vezetőként azt gondolom, hogy az IT szektor bérei megdöbbentő mértékben növekedtek az elmúlt évek alatt és bár a cégek sok mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb jelöltet megtalálják és megfizessék, kérdéses, hogy ez meddig fokozható. 

Mindezek mellett ugyanakkor azt is gondolom, hogy ha az IT-sok sem tartanak ki a 7 számjegyű fizetésekkel, akkor mit gondoljon egy jóval alacsonyabb fizetéssel rendelkező szakember? Természetesen ez nem egy erős érv, hogy ha senkinek se jó, nekik se legyen igazán jó, ugyanakkor mégis az a meglátásom, hogy érdemes összefogni és kitartani. Mi pedig toborzóként igyekszünk továbbra is mindent megtenni annak érdekében, hogy a kereslet és a kínálat a lehető legjobban találkozzon és mindkét fél érdekeit kellőképpen tudjuk képviselni. 
 

Hipszki-Hidasi Henriett

 

Amennyiben szívesen olvasna hasonló témákról, látogasson el testvér brandjeink oldalára kék galléros vagy vezetői tartalmakért.