m

A béremelés 5 árnyalata

Mi lesz veled munkaerőpiac? Hangzik el a fejünkben a kérdés napról napra egyre hangosabban, amikor munkavállalási formák alakulnak át radikálisan, roham tempóban emelkedik az infláció, melynek sebességétől kiszámíthatatlanabb csak az euró forint közti párbaj, mialatt munkáltatók százai szenvednek a munkaerőhiánytól és miközben a jelöltek percről percre duzzasztják fel bérigényüket.

Ember legyen a talpán, aki hosszútávra – jelentsen bármit is ez a kifejezés korunkban – megpróbál következtetéseket levonni. Én mégis vettem a bátorságot és a reggeli kávém mellett jósra ittam magam, de mivel nem volt benne se cukor, se édesítő, jöjjön a  keserű valóság. Nézzük, mi is lesz veled munkaerőpiac, milyen hatásokat eredményezhet az elmúlt időszak számunkra és hogyan reagálhatunk rá munkáltatóként.

     Kezdjük is a rezsicsökkentés csökkentésével – ha megengeditek kedves Olvasók, hogy ezt a logikátlannak tűnő kifejezést használjam – ami nem várt kihívások elé fogja állítani mind a munkáltatói és munkavállalói oldalt. Habár sok jel utal arra, hogy forró lesz az ősz, a tél már biztosan eléri, hogy komolyabb szinten vegyük igénybe a fűtést, vállalva azzal annak költségét is. 

 • Érdekes fordulat várhatóan a rengeteg home officeban töltött munkanap és a szilárd lábakon álló home office szabályozással kapcsolatosan. Avagy megfogalmazhatnánk úgy is, hogy a gazdaságosság érdekében látjuk megjelenni azt a jelölt elvárást, miszerint ő most mégis szeretne 4 vagy akár 5 munkanapot is bent tölteni az irodában, ahogy korábban is. Ekkor lesz kulcsfontosságú az irodák egyidejű befogadóképessége és rugalmassága, fejtörést okozva főleg azok számára, akik a pandémiás időszakban kisebb alapterületű irodára váltottak. 
 • Ugyanitt erősödhet fel a munkáltatók által biztosítható rezsitámogatás igénye is a jelöltek oldaláról, melyet adómentesen csak a távmunka végzésben dolgozók számára adhatnak és havonta maximum a minimálbér 10%-át. Ha viszont az szja-törvény generális szabálya szerint meghatározott pénzbeli támogatást szeretnék nyújtani, az már bérként adózik és havonta csak egyszeri alkalommal adható.

     Ehhez jön hozzá a soha nem látott iramban emelkedő infláció, melynek hatására nemhogy elmarad a korábbiakban várt trendforduló az álláspiacon, hogy újra a munkáltatók kerülnek döntési pozícióba, hanem a munkaerőpiac feszessége felfelé hajtja majd a béreket. Ezt az egyre erősödő bérdinamikát csak limitált számú munkáltató tudja időben lekövetni. 

De mit is tehet egy munkáltató, ha nem tudja megemelni a szent és sérthetetlen bérköltség tételsorra szánt összeget, hogy mégis segíteni tudja az ott dolgozókat és ha máshogy nem, de megpróbálja a költségeit ha kicsit is, de csökkenteni. Nézzünk néhány ötletet, a teljesség igénye nélkül:

 • Reggelik, ebédek, gyümölcsnapok, konyhák
  • Annak érdekében, hogy a munkatársak ebben a témában felmerülő költségét csökkenthessük, több olyan példát hallottunk, ahol minden reggelre tematikus, de átgondolt reggelit kínálnak, minden nap friss gyümölccsel készülnek. Igényel némi felmérést az érzékenységek szempontjából, de megvalósítható. Sőt, azt az ötletet is nagyra értékeltük, amikor olyan munkáltatóról hallottunk, aki az irodájuk környékén lévő ebéd helyeket kereste meg és egyeztetett velük arról, hogy egy a cégük logójával ellátott kuponnal a dolgozóknak csak az ebédjük árának a felét kellett kifizetniük és a cég átvállalta az ebéd másik 50%-át. 
 • Betegszabadságok, szabadságok 
  • Az Mt.- ben meghatározott 70%-os betegszabadságok térítésétől pozitív irányba eltérhet a munkáltató és bár kis összegnek tűnik, de a dolgozók számára az is sokat jelenthet, ha ezek a betegszabi napok akár 90, vagy magasabb százalékban kerülnek kifizetésre.
  • Ugyanitt pozitív irányba eltérhet a munkáltató a szabadnapok számával kapcsolatban is, így ha bér emelésére nincs is lehetőség, biztos vagyok benne, hogy egy-két, akár alkalomhoz vagy eredményhez köthető szabadnap sokak számára vonzó lehet. 
 • Cafetéria, jegyek, utalványok
  • Bár nem egy bevett gyakorlat, de  a cafeteria keret összege évközben is megváltoztatható, így egy esetleges növelés szintén támogató lehet. Bár SZÉP kártyával már a főzéshez kevés helyen lehet vásárolni alapanyagot, de jelen pillanatban a COOP üzletekben valamint néhány hentes üzletben is még fizethetünk ezzel a kártyánkkal és akkor a jó öreg étel házhoz rendelésről még nem is beszéltünk.
  • A minimálbér 10%-a évente egyszer adható –ráadásul- adómentesen ajándékutalványként is, amely akár felhasználható lehet drogériákban.
  • Ugyanebben a témakörben maradva pedig továbbra is a sportjegyek és kulturális jegyek adása segíthet egy kis feltöltődést vinni a gondokkal teli hétköznapokba.
  • Azon dolgozók számára, akik gyermekei pedig iskolába járnak, a gyermekek számára külön-külön is biztosíthat a munkáltató beiskolázási támogatást.
 • Hozzájárulások egészségügy témakörben
  • Rengeteg munkáltató számára említenem sem kell az egészségpénztárokat, hiszen  ezen a területen, főleg a magas létszámmal rendelkező munkáltatók példaértékű támogatást nyújtanak, mégis itt hagyom ezt a  gondolatot is, hátha valakiben újra felvetődik így a kérdés és belevág.
  • A munkáltató adómentesen biztosíthat covid teszteket, mely költségétől így meg tudja kímélni a dolgozóit. 
  • Végül pedig a szemüveg elkészítésre (legyen akár csak egy kékfényszűrős szemüveg is) fordított magas összeget is tudja csökkenti a munkáltató az ott dolgozók számára. 
 • Utazás, bejárás
  • Kezdjük a legelején és lássuk be, hogy mivel a helyi bérlet bérként adózik, így veszít a népszerűségéből sok esetben. 
  • Ugyanitt a munkába járást a munkáltató azzal segítheti, hogy erre a célra elektromos kerékpárokat vesz és azt a munkavállaló szabadon használhatja, így a bérbeadásnál nem kell adót fizetnie és a kerékpárt hétvégére vagy a szabadsága idejére is rendelkezésre bocsájthatja a munkavállalónak.
  • Nem utolsó sorban pedig adómentesen támogathatja a munkáltató akár a magáncélra is használt elektromos autómegosztók igénybevételét is, amely tény realizálása teljesen felvillanyozta a napomat.

Egy szó mint száz, sokszor hallottuk már, hogy sok kicsi sokra megy és minden forint számít, mégis azt gondolom, hogy ebben az időszakban, akár ezek a talán elsőre csekély összegeket kínáló lehetőségek is segítségül szolgálhatnak  sokak számára. Érdemes lehet átgondolni, belevágni és megpróbálni felelős munkáltatóként kihoznunk magunkból a legtöbbet és a legjobbat a munkavállalóink érdekeit szolgálva a leginkább.

Ezek az ötletek pedig egy pillanatra sem álltak volna ilyen szépen sorban össze, ha titkos segítőm a munkaügy igazi Hermionejeként nem szegődik mellém és ha nem is tudta a pontos választ mindenre azonnal, tudta hol kell keresnie. 

Andicsku Anett

 

Amennyiben szívesen olvasna hasonló témákról, látogasson el testvér brandjeink oldalára kék galléros vagy vezetői tartalmakért.